Home » Uncategorized » Membeli Rumah Pertama di Malaysia: Tips beli rumah pertama

Membeli Rumah Pertama di Malaysia: Tips beli rumah pertama

Dengan peningkatan harga perumahan di Malaysia, mencari sebuah rumah mampu milik kelihatan suram. Walaupun terdapat program sedia ada yang boleh membantu pembeli kali pertama, kebanyakannya sangat terhad dan mempunyai beberapa sekatan terhadap apa yang anda boleh beli dan bagaimana pembelian akan berlaku. Kadang-kadang anda tidak boleh membeli rumah di kawasan yang anda suka. Anda juga perlu memohon tetapi sama ada anda mendapat kelulusan atau tidak akan bergantung pada pelbagai faktor seperti tahap pendapatan dan umur.

rumah mampu milik selangor

Jadi, jika anda sedang mencari sebuah rumah mampu milik tetapi anda tidak memenuhi syarat-syaratnya, pengeluaran KWSP untuk beli rumah merupakan pilihan terbaik anda.

Apakah KWSP?

KWSP atau Kumpulan Wang Simpanan Pekerja di Malaysia yang juga dikenali sebagai KWSP atau Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, adalah pelan penjimatan wajib dan pelan persaraan bagi pekerja di sektor swasta di Malaysia. Dana yang anda simpan, boleh digunakan untuk beli rumah pertama yang anda inginkan.

Apakah Faedah KWSP?

Pengeluaran dari KWSP untuk membeli rumah pertama anda menyediakan satu tan manfaat.

  1. Minat Percuma – Tidak seperti mendapatkan pinjaman perumahan untuk sebuah rumah mampu milik di Malaysia, mengeluarkan wang dari pelan KWSP anda boleh membantu anda menjimatkan banyak wang. Pinjaman perumahan boleh mempunyai kadar faedah yang tinggi sehingga kadang-kadang mustahil untuk membayar balik setelah anda melewatkan beberapa pembayaran.
  2. Mengurangkan Ansuran Bulanan – Mengurus pinjaman peribadi boleh menjadi sesuatu yang letih. Dengan mengambil wang dari pelan KWSP anda, anda boleh dengan mudah mengangkat beban anda dengan pembayaran bulanan yang lewat. Membayar lumpsum juga boleh mengurangkan ansuran bulanan anda kerana anda akan mengurangkan amaun pokok yang anda telah meminjam.
  3. Bebas Diri dari Pinjaman Peribadi Yang Tinggi – Sekiranya anda mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi dalam pinjaman perumahan semasa anda, anda boleh menggunakan wang tersebut dalam KWSP anda untuk membayarnya dan menjimatkan diri anda dari kadar faedah yang tinggi.
  4. Anda Boleh Bekerja Bersama untuk Membayar Pinjaman Perumahan Anda – Perkara yang menarik tentang KWSP ialah ia adalah individu. Anda dan pasangan anda boleh mengambil wang daripada KWSP diri anda untuk bersama-sama membayar pinjaman.

pengeluaran kwsp untuk beli rumah

Tips Membeli Rumah Pertama

Sekarang anda tahu bahawa anda boleh menggunakan KWSP anda untuk membeli rumah pertama anda, berikut adalah beberapa tip yang boleh anda gunakan semasa membeli.

Sentiasa Mengira Pinjaman Perumahan Anda

Terdapat banyak cara kira loan rumah. Anda boleh melakukannya secara manual, mencari bantuan profesional supaya mereka boleh melakukannya untuk anda, atau anda boleh menggunakan kalkulator loan rumah. Kalkulator loan rumah boleh membantu anda mendapatkan jumlah mengenai beberapa banyak pinjaman yang anda boleh dapatkan, dan berapa lama anda akan membayar pinjaman itu. Ia juga membolehkan anda menyemak berapa banyak gadai janji bulanan untuk rumah anda.

Sentiasa Mencari Institusi Kewangan Yang Boleh Dipercayai

Sama ada pinjaman peribadi Islamik, pinjaman peribadi, atau pinjaman perumahan, melakukan sedikit penyelidikan mengenai institusi kewangan yang menawarkan pinjaman tersebut adalah suatu keharusan. Terdapat banyak institusi kewangan yang popular yang dapat membantu anda membiayai rumah pertama, walaupun bukan semuanya menawarkan pelan yang baik.

pinjaman islamik

Sentiasa Bandingkan Harga dan Syarat

Setiap institusi kewangan akan mempunyai kadar dan syarat masing-masing semasa anda ingin mendapatkan pinjaman perumahan. Jenis rumah dan lokasi juga boleh menjadi faktor pertimbangan. Untuk mencari tawaran terbaik, cuba bandingkan kadar faedah dan syarat.

Kesimpulannya, membeli rumah anda untuk kali pertama boleh menjadi sesuatu yang susah, tetapi  melakukan penyelidikan terdahulu boleh membantu anda bukan sahaja untuk mencari tawaran perumahan terbaik tetapi akan memberi anda keyakinan untuk membeli rumah pertama anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *